Det at amme

Amning er et meget omdiskuteret emne. Det gælder på mange forskellige faconer. Der er mange meninger om, hvorvidt man skal amme eller ej, og om hvor og hvordan det er acceptabelt at amme. Nogen ting er rene fakta, som er videnskabeligt bevis, og andre ting er holdninger, som kan diskuteres og ses på fra flere forskellige synsvinkler.

At amme er noget, kvinder gør, når de har født et barn. Det er – helt naturligt set – sådan, barnet får mad i den første tid. Der er dog andre alternativer i disse tider, og derved kan der være en del diskussion om, hvorvidt man skal amme eller ej.
Sundhedsstyrelsen anbefaler helt klart, at kvinder ammer deres spædbørn. Og de anbefaler desuden, at man ammer i barnbreastfeedingets hele første år af sin levetid. Det er der dog ikke mange danske kvinder, som efterlever. Helt op til 30 procent stopper med at amme efter blot to uger, peger en undersøgelse fra 2012 på.
Der kan være mange problemer med at amme. Det gør som regel ondt i starten, og det kan også kræve lidt øvelse, før både mor og barn finder ud af, hvordan teknikken skal være. Og det kan være grunden til, at flere kvinder dropper amninger. Fordi de simpelthen bliver frustreret, når det ikke lykkes. Derudover kan det også være en udfordring at amme andre steder end i hjemmet. Moren kan måske være lidt flov over at skulle sidde med bart bryst andre steder. Og derudover har der i tidens løb været en del debat om, hvorvidt det er socialt acceptabelt, at kvinder ammer på offentlige steder.

Hvis man ikke vil eller kan amme sit barn af den ene eller anden årsag, kan man bruge en brystpumpe, så barnet stadig får sin mors mælk. Man kan også give sit barn modermælkserstatning, indtil det er stort nok til at få mere fast føde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *