Danske kvinder stopper amning for tidligt

Der er meget delte meninger om, hvorvidt man bør amme sit barn eller ej. Flere og flere kvinder vælger at bruge alternative metoder frem for at amme sit barn. Mange kvinder ammer dog stadig deres børn på traditionel vis. Men langt størstedelen af de danske kvinder stopper alt for tidligt med at amme. I en undersøgelse, sobaby formulam blev lavet med 22.000 børn i 2012, viste det sig, at hele 30 procent af disse børn kun blev ammet i det første to uger af deres liv, hvorefter der blev skiftet til modermælkserstatning. Det viste sig ligeledes ved denne undersøgelse, at kun 17 procent af børnene blev udelukkende ammet i de første 6 måneder af livet. Når et barn udelukkende bliver ammet, lever det kun af sin mors modermælk og intet andet. Sundhedsstyrelsen anbefaler faktisk, at børn kun får modermælk i det første halve år af sit liv. I det næste halve år skal barnet delvist ammes; det vil sige, at barnet delvist skal have modermælk og delvist anden kost som for eksempel grød og anden fast føde. Derfor er det altså et meget lavt antal af de danske mødre, som lever op til disse anbefalinger.

Der kan være flere grunde til, at danske kvinder ikke følger anbefalingerne. Måske ved de bare ikke, hvor længe de egentlig skal amme. Og måske ved de ikke, hvor mange gavnlige virkninger der er ved amning – for barnet men faktisk også for moren selv. Så måske er løsningen, at forældrene bliver bedre informeret om disse ting af sundhedsplejerske, jordmødre og andet sundhedspersonale.
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at der er mange gavnlige ting ved amning. Det er videnskabeligt bevist. Det er bedst for barnet, men der er faktisk også mange positive bivirkninger for moren. Og derudover skabes der en rigtig god og tæt relation mellem mor og barn, når der er hud til hud kontakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *